Звідки береться дорога та красива полуниця на прилавках: секрети вибору безпечних і смачних ягід
З кожним роком полуниця з’являється на наших прилавках все раніше. Нині цю ягоду я навіть бачила взимку в Магазині, а в овочевому магазинчику біля будинку вона з’явилася десь у березні. І така красива, велика, виглядає ну дуууже смачно! Багато продавці стверджують, що їх продукція зросла на вітчизняних полях і в теплицях. Але, звичайно, я, як рядовий покупець, не особливо їм вірю.
Один раз я все ж купила на пробу 5 штук цієї ягоди. Вона несмачна взагалі: тверда, несолодка. Чому ж вона так гарно виглядає і з якої причини така дорога? Чи Не шкідливо вживати в їжу такі ягоди?
Звідки приїжджає полуниця на наші прилавки
Полуниця має безліч сортів. Деякі з них дають дуже великі ягоди, є ранні і пізні сорти. Тому вітчизняну полуницю можна знайти практично все літо і початок осені! Але не скрізь вона продається. Частіше все ж ми бачимо імпортний товар.
Але підозри наших співгромадян щодо ненатуральності ягід часто виправдані. На жаль. Іноді імпортна полуниця буває абсолютно нешкідливою, в інших випадках може містити небезпечні для здоров’я добавки. Якщо уважно звертати увагу на зовнішній вигляд, запах і смак ягід, можна розпізнати «підозрілі» ознаки наявності антибіотиків і інших шкідливих речовин.
Як розпізнати ненатуральну і небезпечну полуницю
У продажу у нас представлено чимало імпортних виробників полуниці. Багато з них дотримуються необхідних правил вирощування, збору і зберігання полуниці. Інші допускають застосування хімічних речовин, які допомагають довше зберігати ягоди свіжими і красивими.
Визначити, що порушені технології вирощування і використовувалися будь-які хімічні речовини, можна за такими ознаками:
- Ідеально чисті, глянцеві ягоди: імпортну полуницю часто збирають ще зеленою і потім миють ще до дозрівання. Тому вона виглядає такою чистою. Наша полуниця, яку збирають стиглої, миття не піддається – вона просто втратить цілісність.
- Відсутність солодощі у великій і стиглої на вигляд ягоді (мабуть, така мені попалася). Все з тієї ж причини – зібрана занадто рано, вона не встигає набрати достатньо смаку і так і залишається трав’янистою на смак. Якщо при цьому полуниця досить сильно пахне, то ймовірно, при зборі її обробили ароматизатором.
- Якщо полуниця довго зберігається і не псується, висока ймовірність, що вона пройшла додаткову обробку антибіотиками. Нерідко таке буває з ягодами, вирощеними в Китаї. Тому якщо ви купили полуницю і помітили, що вона має тривалий термін зберігання та не псується кілька днів, намагайтеся уникати цього продавця.
Що стосується ціни, не будь-полуниця, яка дорого коштує, є імпортною. Іноді товар з Китаю завдяки дешевій робочій силі може виявитися дешевше вітчизняного. Але якість таких ягід може бути сумнівною. Полуниця, яку ми бачимо на прилавках взимку чи на початку весни, часто вирощується у теплицях або привозиться з інших країн, де клімат дозволяє збирати врожай раніше. Проте, такі ягоди зазвичай менш смачні й не мають характерного аромату, адже їх збирають до повного дозрівання і обробляють спеціальними хімічними речовинами для кращого зберігання та транспортування. На жаль, такі методи можуть позначитися не тільки на смаку, але й на безпеці продукту для здоров’я.
Крім використання хімічних речовин для збереження ягід, існують ще й інші фактори, що впливають на якість імпортної полуниці. Наприклад, деякі фермери використовують антибіотики для продовження терміну зберігання полуниці, особливо якщо товар має подолати довгий шлях. Полуниця, вирощена в Китаї або інших країнах з низькими стандартами безпеки харчових продуктів, може бути особливо небезпечною через неконтрольоване застосування хімічних речовин.
Щоб захистити себе та свою родину від потенційної небезпеки, варто звертати увагу на певні ознаки. Якщо ягоди мають ідеально рівну та блискучу поверхню, це може бути сигналом того, що їх обробляли хімічними речовинами. Натуральна полуниця, навіть вирощена в теплицях, не має бути ідеально чистою і глянцевою. Також, якщо ягода не має смаку, але при цьому сильно пахне, це може свідчити про використання ароматизаторів, які додають штучний запах для маскування недостатнього дозрівання.
Ще однією важливою ознакою небезпечної полуниці є її довговічність. Натуральні ягоди не можуть зберігатися довго без псування, особливо якщо вони стиглі. Якщо полуниця залишається свіжою протягом декількох днів після купівлі, це, ймовірно, означає, що вона була оброблена антибіотиками або іншими консервантами. Такі ягоди краще не споживати, оскільки вони можуть бути шкідливими для здоров’я. Таким чином, якщо ви бачите полуницю в магазині в холодний сезон, зберігайте обережність. Найкраще вибирати ягоди з місцевих ферм або купувати їх у перевірених виробників.